WELCOME NOTES


Wednesday, December 25, 2013

Saya dah 4 bulan

Skjp je masa berlalu.... 9 bulan kesukaran dilalui dibalas dgn kehadiran baby comel yg sgt sihat dan baik. Syukur alhamdulillah.. Rahsia Allah hanya Dia shj yg tahu... Alhamdulillah. Semoga Fatehah kekal sehat dan lincah.. Amin... :)

Thursday, November 28, 2013

My little boy berkhatan

Tepat jam 2130 turn alif yg pertama untuk bersunat diikuti sepupu2 nya umar dan alif. 15 minit dlm bilik bersama doktor dan ayahnya mmg penantian yg sngt mendebarkan. Alif keluar tanpa setitik air mata dari bilik. Terus tertidur di baringan. Selepas 10 minit tertidur, terjaga dek erekkan baby kecil, terus meraung2 alif menahan kesakitan. Kerisauan hati mak ayah mana mampu menahan melihat anak kecil kesakitan. Tapi untuk kebaikan masa depan my boy, thats the best... ;) syabas Alif, Umar dan Ali..

Tuesday, October 29, 2013

Kemajuan Fatehah

Huhu.. Baru 2 bulan lebih dah kusyuk tgk upin ipin dgn kakak dan abang.. Ish3

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, October 27, 2013

Parents Day 2@ LCKI

Hari ni LCKI ada perjumpaan dgn ibubapa berkenaan prestasi anak2 di sekolah.. Turn kakak sofea ngan teacher chombi aka aisyah sbb teacher kelas kakak x dpt dtg. Kakak takut2 jwb pekse pun ok gak marks dia hew3.. Cam biasa komen utk kakak: masih pendiam tp ada kemajuan, slalu tanya teacher tp.. Ada tp tu.. Suara slow sgt cam princess.. Kalau teacher dtg dekat lg perlahan suaranya huhu..
Alkisah adik plak terlalu cermat.. Gunting slow, ikut titik slow.. Tp kemas r keje dia.. Cam pompuan haha.. Bila teacher tanya lambat2 je jawab.. Takut apa ntah.. Herm macam2.. But my kids tetap ada perkembangan kemajuan yg agak bagus. Congrates my kids..
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Lagi pics di sg Chamang

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, October 26, 2013

Sungai Chamang, Bentong, Pahang

Hari ni kami pergi berkelah di sungai Chamang, Bentong bersama2 family abg Ngoh, abg ipar. Kakak, abang, Umar, Ali, n Sarah sedap mandi ngan ayah2 hehe.. Kami ibu2 jaga baby Ziyad n Fateha. Adik Izzati n bibik Nor pun ada.. Meriah.. Hehe
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, October 23, 2013

Penawar Dikala Duka

Benar kata orang, tenung muka baby hilang segala kepayahan, penderitaan dan kesedihan. Sayang anak2 ibu. Ibu sentiasa doakan yg terbaik buat anak2 ibu dunia dan akhirat. Semoga anak2 ibu sentiasa di landasan yang betul. Amen..

Friday, October 18, 2013

Fatehah cukur rambut

Wah.. Saya dah xde rambut... Ayah dah ambil rambut saya nak pegi timbang. Berapa la berat rambut saya agaknya...

Thursday, October 17, 2013

1st day @ Kg Chalok

Smlm wat majlis akikah untuk Fatehah. Genap Fatehah 2 bulan(60 hari).. Huhu x bkesempatan amik gambar fatehah smlm. Alhamdulillah smuanya lancar. Lepas majlis hujan renyai2. Apalagi ttidur la kepenatan dgn baby campur cuaca sejuk yg melenakan haha..

Hari ni pagi bertolak balik kg en hubby. Fatehah smnjak lahir x balik lg kg tokWan. Spanjang pjalanan tidur je, x merengek pun. Kakak n abang besela, lepas gurau2 trus ttidur sendiri x payah disuruh hehe.. Alhamdulillah kul 1 lebih sampai..
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, October 9, 2013

A Morning at LCKI

Hantar anak ke LCKI..

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, October 6, 2013

Taman FRIM Kepong

Ajak anak2 n anak buah serta adik ipar, Izzati ke tmn layang2 pd mulanya. Tpaksa tukar plan ke FRIM gara2 sesak sesesak2nya dgn kete dan org ramai.. Ada nmpk sebuah heli td. Huhu rugi dtg lewat.. Dpt jugak lepas hajat nk main tmn. ;)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, October 3, 2013

Sifat anak ikut nombor

Akhirnya, gigi kakak cabut

Yeee.. Akhirnya cabut jugak gigi bawah kakak yg dah goyang tu petang td.. Kakak gigi bawah, abang gigi atas. Haha lama tgu akhirnya cabut masa main2 gigi tu nga lidah dia. Dah x le senyum lebar.. Malu katanya hehe...

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Nur Fitri Aliya

My fifth niece, lahir pada 050913. Anak adik Noma, yg ke 3. Lahir masa raya ari tu. Mgu lepas bru dpt jumpa. Skang tgh abiskan pantang kat umah kuantan. Smoga sihat2 slalu.. ;)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, October 1, 2013

Saturday, September 28, 2013

Jika anak DEMAM

السلام عليكم


Jika anak demam...pastikan anak itu dimandikan 3 kali sehari supaya panasnya keluar. Memang betul pun cikgu Sains dulu ada topik kenapa air panas dalam cawan teh akan sejuk dalam beberapa minit? Ini kerana haba panas akan bergerak keluar mencari kawasan sejuk.... samalah dengan suhu badan yang panas tadi.

•Bila selsema ...tetap mandikan 3 kali sehari...supaya bila selepas mandi, lendir itu akan mudah keluar. Namun sayangnya ramai ibu2 hari ini ingat jika selsema anak sejuk maka jangan mandikan. Apabila ini berlaku.... anak mudah berkahak sehingga sesak nafas. Ibu cuba praktikkan setiap kali anak ada selsema, alhamdulillah maksimum kene pun 3 hari.

•Batuk....tetap mandikan 3 kali supaya panasnya keluar....dan bila tidur malam, sapukan minyak telon atau minyak yuu yee dibelakang badan anak dalam jam antara 1-3 pagi, insyaALLAH kahaknya cepat beransur baik. Jika minyak terlalu panas, campurkan sedikit dengan minyak kelapa atau minyak zaitun sebelum di urut pada badan anak. (Tips dari Doktor Fairuz: bila kahak die dah longgar tepuk belakang anak everytime die batuk takpe die muntah lebih baik jadi semua lendir2 tu keluar)

•Waktu mandi yang sesuai untuk anak ialah jam 8 pagi, selepas zohor dan sebelum jam 7 malam. Jika terpaksa mandikan selepas jam 7 malam, mandikan dengan air suam dan sapukan minyak panas selepas mandi supaya chest tidak mudah sejuk dan diserang selsema.

•Biasakan selepas mandi, sapukan minyak panas pada ubun2 anak, belakang telinga, tapak tanga, dada dan belakang dada serta betis dan tapak kaki. Ini membantu melancarkan peredaran darah anak juga secara tidak langsung.

Kalau orang dulu, demam, batuk dan selsema tak bagi mandi....jadi panas tu akan terperap dalam badan dan lama-kelamaan boleh menyumbang kepada keadaan yang lebih teruk. Zaman dah berubah, bidan pun belajar sains dan teknologi..Even doktor turut pesan, jika anak demam ...pasangkan aircond di rumah jika ada supaya suhu sejuk dan rumah tidak berkuap ....

Bagi ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu, menjadi satu kelebihan dengan kerap menyusukan anak semasa anak dalam fasa tidak sihat supaya anak menjadi lebih bertenaga dan antibodi yang dibekalkan mampu melawan penyakit dengan cepat. Maka buat ibu baru....jangan panik.

Banyakkan membaca, pasti luas pengetahuan


sign, my signature

Haddad Alwi: Rindu MuhammadKu

السلام عليكم



p/s: my kids love it very much after sang the song in the school sport's assembly that day.

sign, my signature

Friday, September 27, 2013

Market Hall Day, LCKI

Notes from teacher

Abang's plastic bag
Kakak's plastic bag

Smalam, kids minx rm1.50 dan plastik bag. Katanya cikgu suh bwk. Mlm tu siap2 masukkan duit n plastik dlm beg anak2.

Anak2 sampai je umah dr sek(naik van en bob), suh ibu tutup mata. Entah apa la cikgu depa suh kali ni. Bila buka mata je, tgk dlm plastik ada sayur kangkung n buah epal. Haha kakak beli sayur n buah utk ibu. Abg beli buah je. Suprise katanya. Balan duit beli air vitagen, roti, coklat yang dah pun dihabiskan kat sekolah.

P/s: biasa bg duit singgit kat anak utk beli aiskrim, sbb x pandai kira lagi..
update: kakak gigit apple, suddenly gigi bawah kakak goyang, nangis2 suh gam supaya x goyang.. hehe after half an hour bru tenang huhu

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Amalan Elak Anak Menangis Malam

السلام عليكم


INfo: AMALAN ELAK ANAK MENANGIS MALAM (http://mtaqtanwiriah.blogspot.com/)
===============================================================

(i) Sekiranya anak itu lelaki maka hendaklah diazankan ke telinga kanannya dan sekiranya anak itu perempuan maka hendaklah diqamatkan pada telinga kirinya.

(ii) Kemudian bacalah surah Al-Fatihah, Ayat Kursi, surah An-Nas dan Al-Falaq.

(iii) Setelah selesai membaca kesemua ayat di atas, baca pula Surah al-Qadr (1-5) sehingga habis sambil di hati kita berharap dan berdoa agar Allah swt. memelihara zuriat kita daripada gangguan iblis dan syaitan.

Terjemahan:

[1] Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar [2] Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? [3] Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan [4] Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); [5] Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! [Surah Al-Qadr]

p/s: teringat sofea masa kecik2 slalu nangis malam.. huhu

sign, my signature

Rahsia Anak ke-2

السلام عليكم

Siapa ANAK KE-2 dalam family meh sini baca fakta ini!!!!!!!!!!


ANAK MANJA EMAK

sebab apa-apa pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu. ^^

ANAK DEGIL
Anak kedua dikatakan lebih degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. semua dia aje yg betul. dlm ramai-ramai adik beradik dia aje yg KETEGAQ. kemahuan dia kuat.kalau buat sesuatu sungguh-sungguh. kalau tak nak tu, tak nak lah jawabnya, boleh dipujuk tapi selalunya tak berapa jalan.

TAK PANDAI PUJUK
memang anak no 2 ni dia tak pandai pujuk makwe or pakwe dia. (ciannn)

BERCINTA
dia kalau bercinta, sangat setia. sanggup berkorban.

HITAM / PUTIH
Apa yg dikatakan semua dipegang. kalau hitam, hitam lah kalau putih, putih lah. degil tak boleh toleransi.

HATI
Anak no 2 ni juga nampak aje keras. tp hati dia lembut. SATU lagi pe'el dia. dia tak boleh ditegur.

BERDIKARI
Very independent. memang betul. tp kalau terlebih independent pun payah. mudah bergaul. very take care.

ARAHAN
Anak no 2 ni juga dia payah nk terima arahan. dia lebih suka buat hal sendiri pendek kata tak boleh kerja ngan orang.

PEMAAF & CARING
tidak dinafikan anak no 2 ni pun pemaaf dan caring. TAPI awas jangan bagi diorang marah kalau diorang marah faham saje lah.

PAKAIAN
Nak semua up to date. semua nak kemas.

p/s- huhu sayalah tu..


sign, my signature