WELCOME NOTES


Thursday, September 27, 2012

@PKNS Shah Alam

السلام عليكم
Petang keluar lepas lunch teman hubby ke shah alam. Sementara tgu hubby meeting kami ke PKNS. Pusing2 cari makan. Last2 Kyros Kebab jd pilihan.
Lepas mkn main taman dekat tasik shah alam.
Lepas pusing taman pergi cari makan kat Big Apple pula di SACC Mall. Sehinggalah ayah sampai dan terus pulang ke homesweethome. ;)
sign, my signature

Ganjaran berbakti kpd ibubapa

السلام عليكم
(( Kisah Benar Pelajar Dapat Bantuan Allah Waktu Peperiksaan ))

Ini adalah kisah benar yang berlaku di dewan peperiksaan di salah sebuah sekolah. Kisah ini diceritakan oleh salah seorang guru wanita yang berada dalam dewan peperiksaan tersebut.

Ceritanya begini :

Terdapat salah seorang pelajar masuk ke dewan peperiksaan dalam keadaan keletihan dan tertekan. Dia duduk di tempat yang telah dikhaskan untuknya. Kemudian dia menerima kertas ujian dan setelah berlalu masa ujian beberapa ketika guru

tersebut mendapatinya tidak menulis apa-apa pun pada kertas jawapannya sehingga berlalu separuh masa peperiksaan. Maka guru tersebut mula memberi perhatian yang lebih kepadanya.

Tiba-tiba pelajar tersebut mula menulis dan menjawab semua soalan dengan pantas dan ini mengejutkan guru yang memerhatikannya sejak tadi. Pelajar tersebut menjawab semua soalan peperiksaan dengan baik. Ini menambahkan lagi rasa ragu-ragu pada guru tersebut dan dia beranggapan pelajar tersebut telah menggunakan taktik baru dalam meniru. Tetapi guru tersebut tidak menjumpai apa-apa tanda yang pelajar itu telah meniru dalam peperiksaan. Setelah pelajar itu menyerahkan kertas jawapannya, guru telah bertanya kepadanya apa yang berlaku sebenarnya.

Dan jawapannya amat mengejutkan dan menyentuh perasaan. Tahukah anda apakah jawapan pelajar itu? Pelajar tersebut menceritakan : “semalam saya berjaga sepanjang malam sehingga subuh. Saya dalam keadaan tidak sihat dan menjaga ibu saya yang sakit tanpa sempat untuk mengulangkaji untuk ujian keesokannya. Maka sepanjang malam saya menjaga ibu dan saya datang menghadiri peperiksaan dengan harapan aku dapat melakukan sesuatu dalam peperiksaan nanti. Saya melihat soalan-soalan namun tidak dapat menjawabnya. Saya hanya berdoa kepada Allah dengan amalan terbaik yang saya lakukan iaitu berbakti kepada ibuku semata-mata kerana Allah.

Tidak lama selepas itu, Allah memakbulkan doa saya dan seolah-olah saya nampak buku di depan. Saya mula menulis dengan pantas. Itulah yang saya dapat dan amat bersyukur kepada Allah kerana menerima permohonan saya.

Kisah yang menakjubkan ini menjelaskan bahawa betapa besarnya ganjaran berbuat baik kepada ibu bapa dan merupakan amalan yang paling Allah sukai. Maka Allah membalasnya dengan memberi kebaikan kepadanya kerana berbakti kepada orang tua.

Aku menyeru kepada sesiapa yang masih mempunyai ibu dan bapa agar berbaktilah kepada mereka untuk mencari keredaan Allah sebelum mereka pergi meninggalkan kita.

P/s: kredit to www.darulislamiyyah.blogspot.com

sign, my signature

Sarang Lebah Tualang

السلام عليكم

Alkisahnya, mlm tadi pegi rumah abang ipar area Subang. Keluar dinner. After dinner, singgah jup rumah diorang. Ada JPN dtg untuk clearkan satu kes. Hehe cam serius jer.. Tp mmg serius pown. My biras sampai mc 3 hari kene sengat lebah. Rupa2 nya mmg ada sarang lebah dalam ceiling parking kereta. Katanya itu lebah tualang. Besar jugak sarangnya. Selepas selesai mengclearkan sarang tur, dpt lah kami sama2 merasa madu lebah tualang tu. Hehe mmg original, x Mcm bli kat kedai. 
Nasib baik lebah2 tu x terbang dan sengat kami di waktu mlm ni.
Boleh tahan jugak besar sarang dia. Memang bahaya.
Dapat merasa secalit dua bhgn yg diberikan kpd tuan rumah Huhu...

sign, my signature