WELCOME NOTES


Sunday, December 23, 2012

Keyboard's Shortcut



Lebih dari 100 "Shorcuts" dari Keybord komputer anda

Keyboard Shorcuts (Microsoft Windows)
1. CTRL+C (Copy)
2. CTRL+X (Cut)
3. CTRL+V (Paste)
4. CTRL+Z (Undo)
5. DELETE (Delete)
6. SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin)
7. CTRL while dragging an item (Copy the selected item)
8. CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selected item)
9. F2 key (Rename the selected item)
10. CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word)
11. CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous word)
12. CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph)
13. CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph)
14. CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text)
SHIFT with any of the arrow keys (Select more than one item in a window or on the desktop, or select text in a document)
15. CTRL+A (Select all)
16. F3 key (Search for a file or a folder)
17. ALT+ENTER (View the properties for the selected item)
18. ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program)
19. ALT+ENTER (Display the properties of the selected object)
20. ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window)
21. CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have multiple documents opensimultaneou sly)
22. ALT+TAB (Switch between the open items)
23. ALT+ESC (Cycle through items in the order that they had been opened)
24. F6 key (Cycle through the screen elements in a window or on the desktop)
25. F4 key (Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer)
26. SHIFT+F10 (Display the shortcut menu for the selected item)
27. ALT+SPACEBAR (Display the System menu for the active window)
28. CTRL+ESC (Display the Start menu)
29. ALT+Underlined letter in a menu name (Display the corresponding menu) Underlined letter in a command name on an open menu (Perform the corresponding command)
30. F10 key (Activate the menu bar in the active program)
31. RIGHT ARROW (Open the next menu to the right, or open a submenu)
32. LEFT ARROW (Open the next menu to the left, or close a submenu)
33. F5 key (Update the active window)
34. BACKSPACE (View the folder onelevel up in My Computer or Windows Explorer)
35. ESC (Cancel the current task)
36. SHIFT when you insert a CD-ROMinto the CD-ROM drive (Prevent the CD-ROM from automatically playing)

Dialog Box - Keyboard Shortcuts
1. CTRL+TAB (Move forward through the tabs)
2. CTRL+SHIFT+TAB (Move backward through the tabs)
3. TAB (Move forward through the options)
4. SHIFT+TAB (Move backward through the options)
5. ALT+Underlined letter (Perform the corresponding command or select the corresponding option)
6. ENTER (Perform the command for the active option or button)
7. SPACEBAR (Select or clear the check box if the active option is a check box)
8. Arrow keys (Select a button if the active option is a group of option buttons)
9. F1 key (Display Help)
10. F4 key (Display the items in the active list)
11. BACKSPACE (Open a folder one level up if a folder is selected in the Save As or Open dialog box)

Microsoft Natural Keyboard Shortcuts
1. Windows Logo (Display or hide the Start menu)
2. Windows Logo+BREAK (Display the System Properties dialog box)
3. Windows Logo+D (Display the desktop)
4. Windows Logo+M (Minimize all of the windows)
5. Windows Logo+SHIFT+M (Restorethe minimized windows)
6. Windows Logo+E (Open My Computer)
7. Windows Logo+F (Search for a file or a folder)
8. CTRL+Windows Logo+F (Search for computers)
9. Windows Logo+F1 (Display Windows Help)
10. Windows Logo+ L (Lock the keyboard)
11. Windows Logo+R (Open the Run dialog box)
12. Windows Logo+U (Open Utility Manager)
13. Accessibility Keyboard Shortcuts
14. Right SHIFT for eight seconds (Switch FilterKeys either on or off)
15. Left ALT+left SHIFT+PRINT SCREEN (Switch High Contrast either on or off)
16. Left ALT+left SHIFT+NUM LOCK (Switch the MouseKeys either on or off)
17. SHIFT five times (Switch the StickyKeys either on or off)
18. NUM LOCK for five seconds (Switch the ToggleKeys either on or off)
19. Windows Logo +U (Open Utility Manager)
20. Windows Explorer Keyboard Shortcuts
21. END (Display the bottom of the active window)
22. HOME (Display the top of the active window)
23. NUM LOCK+Asterisk sign (*) (Display all of the subfolders that are under the selected folder)
24. NUM LOCK+Plus sign (+) (Display the contents of the selected folder)
25. NUM LOCK+Minus sign (-) (Collapse the selected folder)
26. LEFT ARROW (Collapse the current selection if it is expanded, or select the parent folder)
27. RIGHT ARROW (Display the current selection if it is collapsed, or select the first subfolder)

Shortcut Keys for Character Map
After you double-click a character on the grid of characters, you can move through the grid by using the keyboard shortcuts:
1. RIGHT ARROW (Move to the rightor to the beginning of the next line)
2. LEFT ARROW (Move to the left orto the end of the previous line)
3. UP ARROW (Move up one row)
4. DOWN ARROW (Move down one row)
5. PAGE UP (Move up one screen at a time)
6. PAGE DOWN (Move down one screen at a time)
7. HOME (Move to the beginning of the line)
8. END (Move to the end of the line)
9. CTRL+HOME (Move to the first character)
10. CTRL+END (Move to the last character)
11. SPACEBAR (Switch between Enlarged and Normal mode when a character is selected) Microsoft Management Console (MMC)

Main Window Keyboard Shortcuts
1. CTRL+O (Open a saved console)
2. CTRL+N (Open a new console)
3. CTRL+S (Save the open console)
4. CTRL+M (Add or remove a console item)
5. CTRL+W (Open a new window)
6. F5 key (Update the content of all console windows)
7. ALT+SPACEBAR (Display the MMC window menu)
8. ALT+F4 (Close the console)
9. ALT+A (Display the Action menu)
10. ALT+V (Display the View menu)
11. ALT+F (Display the File menu)
12. ALT+O (Display the Favorites menu)

MMC Console Window Keyboard Shortcuts
1. CTRL+P (Print the current page or active pane)
2. ALT+Minus sign (-) (Display the window menu for the active console window)
3. SHIFT+F10 (Display the Action shortcut menu for the selected item)
4. F1 key (Open the Help topic, if any, for the selected item)
5. F5 key (Update the content of all console windows)
6. CTRL+F10 (Maximize the active console window)
7. CTRL+F5 (Restore the active console window)
8. ALT+ENTER (Display the Properties dialog box, if any, for theselected item)
9. F2 key (Rename the selected item)
10. CTRL+F4 (Close the active console window. When a console has only one console window, this shortcut closes the console)

Remote Desktop Connection Navigation
1. CTRL+ALT+END (Open the Microsoft Windows NT Security dialog box)
2. ALT+PAGE UP (Switch between programs from left to right)
3. ALT+PAGE DOWN (Switch between programs from right to left)
4. ALT+INSERT (Cycle through the programs in most recently used order)
5. ALT+HOME (Display the Start menu)
6. CTRL+ALT+BREAK (Switch the client computer between a window and a full screen)
7. ALT+DELETE (Display the Windows menu)
8. CTRL+ALT+Minus sign (-) (Place a snapshot of the active window in the client on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing PRINT SCREEN on a local computer.)
9. CTRL+ALT+Plus sign (+) (Place asnapshot of the entire client window area on the Terminal server clipboardand provide the same functionality aspressing ALT+PRINT SCREEN on a local computer.)

Microsoft Internet Explorer Keyboard Shortcuts
1. CTRL+B (Open the Organize Favorites dialog box)
2. CTRL+E (Open the Search bar)
3. CTRL+F (Start the Find utility)
4. CTRL+H (Open the History bar)
5. CTRL+I (Open the Favorites bar)
6. CTRL+L (Open the Open dialog box)
7. CTRL+N (Start another instance of the browser with the same Web address)
8. CTRL+O (Open the Open dialog box,the same as CTRL+L)
9. CTRL+P (Open the Print dialog box)
10. CTRL+R (Update the current Web)

Sunday, December 16, 2012

I-City Cekik Darah

السلام عليكم

Kepada anda yang berkeinginan untuk ke I-City Shah Alam, dsebabkan keseronokannya di Kaca TV atau mana2 iklan, eloklah anda baca luahan hati seorang warga tempatan ini. ICT lebih kepada cekik duit orang, dan indah khabar dari rupa. Ada benarnya juga apa yg dkatakan. Sebar-sebarkanlah agar rakan atau keluarga anda tidak berasa kecewa dan tertindas..

"I-City, bertukarlah kau jadi kebun kelapa sawit...."

Aku marah dan aku tak boleh tidur. Aku sampai I-City pukul 9 malam, dan aku pulang pukul 11.30 malam. Selama 2 jam setengah, adalah masa masa yang aku menyirap, aku menggeleng, aku merenung tajam, dam aku luka jiwa raga.

Aku kena main dan aku kena tipu.

Pakcik dan makcik dari kampung juga ditindas, dan ditipu secara professional. Dirompak duit poket mereka secara 'as per term and condition', juga yang paling memilukan..dibunuh harapan dan kegembiraan mereka dengan begitu saja.

Ya. Aku rasakan, aku dikenakan harga yang tidak patut untuk secebis keseronokan keluarga yang tak setara mana. Lagi pedih, bila kumpulan manusia yang ramai berpusu ke situ terdiri dari kumpulan pakcik makcik dari Kokdiang, Gua Musang, Felda Chenor, Padang Melangit dan Mersing. Mereka ini membawa ahli keluarga, anak anak kecil, sanak saudara dan mungkin anak anak jiran yang teringin menumpang bercuti ke kota. Mereka ini, dari riaknya..bukanlah semuanya berpangkat pegawai, jauh sekali memiliki harta berjuta, mereka ini semuanya rakyat marhein, yang bercita nak mengembirakan keluarga dengan membawa mereka berjalan ke sini, ke I-City.

Sebelum aku teruskan, mungkin aku boleh katakan yang i-City ni dibuat untuk pelancongan domestik. I-City pada telahan awal aku adalah tempat rakyat jelata menikmati keseronokan, dengan maksud, kerajaan (samada pusat atau negeri) atau syarikat yang menyelenggara mengenakan caj yang berpatutan dan tidak misleading. Sebaliknya aku salah, pakcik makcik juga salah. i-City rupanya bercita cita besar untuk memebelikan kereta Ferrari spider untuk setiap ahli lembaga pengarahnya.

Mari aku ceritakan celakanya.

Yuran entry, selepas 7pm, RM10. Ini aku boleh terima. Normal dan tiada yang aneh.

Ok sekarang, tempat paling attractive di I-City, namaya SNOWALK. Idea SNOWALK ni nak bagi rakyat Malaysia merasa hidup di Iceland.
Nak masuk sorang kena bayar dalam RM35-40 dewasa. Aku masuk ber empat semua sekali RM120. Ini pun, aku boleh terima lagi masa bayar sebab aku syak mestila SNOWALK ni power betul, boleh imitate almost exactly Iceland, atau Alps setidaknya. So RM120, setel..ready to rock in!.
Wooo..bila aku dah masuk, rupanya kena rilek dulu, kena ambil jaket (ini masuk pakej, mujur). Lagi, yang pakai selipar, kena sewa kasut, beli stoking, beli sarung tangan (sewa ke beli atau dah tak peduli sebab masa ni aku mula menyirap). Aku cakap pada fateem, faseeh dan cikgu, kita masuk je dengan kasut yang sedia ada. Walaupun subconscious mind aku tahu yang kasut si fateem dan faseeh ni tak boleh bertahan dalam cuaca Iceland, tapi hati aku yang memberontak ni menghalang dari pegi sewa atau beli. Bukan sebab aku berkira, atau aku kedekut, tapi aku fikir..kalau I-City tahu stoking, sarung tangan dengan kasut Pua Chu Kang ni adalah dresscode sewajarnya, kenapa kau tak caj aku RM200 awal awal tadi? lepastu kau bagi aku kasut, stoking dengan sarung tangan terus, nampak tak sekarang? kalau aku dah bayar sekali, lepastu aku kena bayar lagi dan lagi, itu pada aku adalah perangkap dan penipuan.

Denga berat hati, aku dan ahli keluarga melangkah masuk, elok gaya nak masuk, brader jaga pintu spund cikgu, "handbeg tak boleh bawak masuk". Aku balas balik dengan sabar,"handbeg nak kena letak mana?". "Dalam locker kat sana", brader ni balas tenang. Aku suruh cikgu pergi setelkan handbeg dia, dan teruskan bersabar. Selang beberapa minit, cikgu datang balik pada aku, lalu dia tanyakan benda yang bikin aku lagi menyirap, "ada duit kecik? locker tu kena bayar". Dekat stage ni, aku geleng kepala. Aku dah tahu semua yang akan aku lalui lepas ni dalah mengkaya rayakan pemilik I-City, secara langsung membunuh jiwa aku dan pakcik makcik yang mengharapkan secebis gembira berjalan ke sini.

Dalam kabin SNOWALK, boleh aku simpulkan, macam kau duduk dalam peti ais tempat beku. Ada igloo, ada lampu lampu, ada sedikit gelongsor ais. Aku tak nak komen apa yang dia sajikan sebab mungkin itu idea sebenar I-City, tapi aku fikir they can do much more better. Dan bila aku marah, aku akan jadi detail, "is this the best they can offer?". Aku mula nampak hal hal yang kacau fkiran aku, kenapa takde salji? kenapa takde paramedik standby kat luar kalau anak anak aku kena frostbite? kenapa kabin ni takde seni, kompressor aircond merata rata, beam beam dan structure bangunan obviously there, sebijik macam kau jalan kat carpark cuma bezanya kau sejuk. Kenapa jaket yang dia bagi ni zip rosak, butang rosak? kenapa tak banyak variety? kenapa tempat kecik?
Nampak, benda ni patutnya senang, tapi bila aku dah mula kacau bilau dari awal, semua aku tengok salah. dan yess memang overall SNOWALK sucks big time.

Aku keluar dari SNOWALK bila faseeh menangis sebab tak tahan sejuk ais banyak masuk dalam kasut dia. Bila aku sampai kat luar, aku tengok ramai yang menggigil sejuk, kasut yang sewa tadi semua bukak. kaki mereka aku tengok merah. Temperature terlebih sejuk ke aku tak tahu. Aku tak pernah pegi Iceland, Alps pun aku tak pernah pegi, aku tak tahu sejuknya macam mana. Lantaklah!

Aku cuba bertenang, dan melepak dekat patung zirafah. fateem dengan faseeh nak main keretapi, kapal dan wheel apa benda entah. Aku tengok kawasan permainan ni semua berkumpul di satu port. Dalam kepala aku fikir macam ni, aku beli tiket sekali masuk, say RM20 sorang, atau berapa berapa lah, lepastu boleh main freeflow. Pergi matiii dengan fkiran aku, I-City lagi pandai korek duit dengan menggadai perasaan kesian mak ayah pada anak anak.

Ada 6-8 jenis permainan, dia caj RM5/person untuk satu game. Ada 2-3 game yang RM10/person. Beli tiket pakai macam smartcard. Kiranya kalau baar RM50, pakaila kad tu sampai habis. Bodo anak aku 2 orang sekali naik keretapi yang pusing tak sampai 5 round, tak sampai 5 minit in fact, aku kena bayar RM10. (RM5/person). Itu yang RM5, yang game RM10 pulak, baraaii!. Setengah jam, RM50 gone. Come on what kind of pleasure the kids will have for half an hour?
Dalam hal ni, kau orang kena clear standpoint aku. Aku tak bercakap untuk aku saja. Aku bercakap untuk orang lain, yang mungkin bajet mereka lagi kurang tapi dah terperangkap. Apa yang terperangkap? Kau bagitau anak anak kau nak datang I-City, mereka happy, bila dah sampai..pehh ambik beratus nak kena keluar. Takkan dah kat situ kau nak cakap kat anak anak kau "Janganlah..mahal lah".
yang aku cerita keretapi 5 minit tak sampai tu apply pada semua game. Aku rakam fateem dan faseeh naik keretapi tu exactly less than 4 minit.

Kau orang sabar. Aku belum habis lagi ni.

Berbalik pada hal permainan. Masa di kaunter, dekat depan kaunter, clearly stated "RM5/person" untuk game game yang disenaraikan. Macam aku bgtau tadi, ada setengah game" RM10/person". Isu kedua timbul bila faseeh dinafikan hak untuk bermain kapal apa benda entah sebab tinggi dia tak lepas benchmark. Ohhhh yang ini aku betul betul fak!. Aku tarik faseeh keluar, sambil kepala aku cuba rasionalkan situasi. Exactly belakang faseeh, ada sorang budak perempuan, tinggi dia siiikiiittt je lagi nak sampai benchmark, terus budak lepas SPM yang jaga entrance reject suruh keluar. WOW! for God sake faseeh dan budak perempuan dah beratur 15 minit semata mata nak main, when they turn come, kau just suruh keluar sebab tak lepas height?
Ayah perempuan tu cuba slowtalk dengan budak jaga entrance, kesian aku tengok orang kampung sorang sini, kesian lagi aku tengok anak dia yang terkebil kebil tak dapat main. Sabar aku hilang bila budak yang jaga tadi jawab endah tak endah dengan ayah budak perempuan tu. Sabar aku diakhiri dengan makian orang putih ditengah khalayak orang ramai. Aku tak boleh kontrol sebab aku kesian betul dekat faseeh, lagi aku kesian dekat budak perempuan yang terkecil kebil kecewa tu.

Aku ajak ayah budak tadi pergi kaunter. Sampai di kaunter aku bagitau yang "kenapa masa beli tiket you tak cakap budak budak ni ada height limit?"
Pehhh makwe kaunter tu bagi jawapan bijak,"Kat atas kan ada beritahu" sambil dia tunjuk kat atas dinding (kau kena dongak kalau nak baca satu satu) ada A4 beberapa keping yang beritahu game game yang ada height limit, dan Yes, font dia aku tengok macam font 14 atau paling besar 16.
Lalu aku khutbah pada dia, kenapa dekat depan kaunter ni tak tulis pulak? dan kenapa kau, sebagai penjual tiket yang tahu permainan ni semuanya untuk budak budak tak beritahu awal awal "encik, untuk game ni game game ni, budak bawah 120cm tak boleh main", kenapa kau tak buat? kau harap orang baca benda info yang berselerak, dalam keadaan orang ramai, nak cepat, nak bagi budak budak seronok. Ni sama la macam jual buah Strawberry kat petaling street letak sigboard besar RM5. Mindtrick, sebab by default orang ingat sekilo RM5, orang tak banyak tanya terus mintak sekilo. Hahh ambik kau rupanya RM5 ni untuk 100gram. Tulisan 100gram ni kecik halus je dia letak tepi RM5. Memang ada point yang ko salah sebab tak teliti, tapi dalam masa yang sama, kau rasa kena tipu tak? sebab dalam keadaan sibuk, orang ramai berpusu, berapa kerat manusia je boleh bagi attention to detail?. Ini nama dia manipulation.

Dan akhir sekali, smartkad tu, kalau kau tak habis main, duit dalam tu banyak lagi, kau boleh refund RM5 sahaja. Maknanya, katala duit dalam tu ada lagi RM30, tapi anak kau dah mengamuk nak balik, atau tiba tiba dia sakit perut kena bawak ke hospital. Burnlah duit tu. Unless kalau kad tu boleh bawak balik dan esok kau datang lagi sambung pakai, itu aku tak tahu lah boleh ke tidak. Tapi berapa ramai pakcik makcik Kokdiang nak datang balik esoknya semata mata nak habiskan baki duit RM30?
Nampak tak macam mana orang kampung kena main?

Aku dah tak larat nak menulis. Lama dah aku tak menulis panjang.
Kesimpulan yang aku boleh bagi;
Aku berharap, I-City ni, kau bertukarlah menjadi kebun kelapa sawit.

P/s: dah lama teringin nak pergi lg smnjk ada perubahan, Tp kalau cengginilah gayanya, mmg x hingin pergi lg... Daripada berhabis beratus kat sini, alang2 baik g negara yg betul2 ada salji.. Hehe PUAS HATI....
sign, my signature

Saturday, December 15, 2012

AEON JJ Wangsa Melawati


Hari ini WanNya ajak shopping... WanNya belanja makan hehe.. Kelakar plak tgk cara anak2 menghilangkan boring mereka... Melompat2 atas sofa kedai kasut tu.. Bila lapar, of Coz d, Chicken Rice Shop... Satu tpt yg mmg xbley x pergi ialah d playground kanak2. Cian depa, rindu kat ayah.. Mujur ayah tepon hari2. Hari2 plak anak2 tanya bila ayah nak balik... Hehe Semoga kerja ayah berjalan dgn lancar agar ayah cepat balik... Amin...

Wednesday, December 12, 2012

Takziah buat keluarga WanCho


Nukilan puisi (Mencintaidia.com) yg sgt sesuai ditujukan kpd arwah:

Ayah,
Dikau amat anakmu kasihi,
Kasihku erat terikat mati,
Tak bisa diurai mahupun dirungkai,
Meski masa beredar pergi.
Ayah,
Perintah Tuhan akanku taati,
Ibu dikampung akanku jagai,
Cita cita akan aku gapai,
Meski cabaran menggunung tinggi…
Ayah,
Rinduku datangnya tanpa dipinta,
Datang bersama sebak didada,
Hingga tak terucap dengan kata kata,
Selalu jua ku memendam rasa,
Meski jiwa tangis segala.
Ayah,
Nasihatmu sering beserta hikmah,
Dalam sendu atau sendawa,
Senyummu penawar pengubat amarah,
Hati yang gusar menjadi ketawa.
Ayah,
Coretan ini telah kulakar,
Bukti rinduku adalah benar,
Pengorbananmu terlalu besar,
Kebaikanmu penuh sinar.
Ayah,
Hanya doa mampuku panjatkan,
Beserta al Fatihah sebagai kiriman,
Mohon selamat jua keampunan,
Moga rohmu beserta yang beriman,
Dikasih Allah tuhan ar Rahman,
Al-Fatehah...

P/s: x dpt mlupakan jasa2 arwah dan family pd diri ini ketika mula2 jejak kaki d KL independently (BMI).. Especially ketika sakit.. Trima kasih ayahCho dan WanCho :'(

Sunday, December 9, 2012

Perbualan Pensyarah dan Student

السلام عليكم
Totally translated by Google Translater. Not edited into proper malay language yet..

Profesor: Anda adalah seorang Muslim, tidak anda, anak?

Pelajar: Ya, tuan.

Profesor: Jadi, anda percaya kepada Allah?

Pelajar: Tentu sekali, tuan.

Profesor: Apakah Allah yang baik?

Pelajar: Pasti.

Profesor: Apakah Allah semua

Pelajar: Ya.

Profesor: Abang saya meninggal kerana kanser walaupun dia berdoa kepada Allah untuk menyembuhkan dia. Kebanyakan kita akan cuba untuk membantu orang lain yang sakit. Tetapi Allah tidak. Bagaimana Allah ini baik maka? Hmm?

(Pelajar senyap.)

Profesor: Anda tidak boleh menjawab, anda boleh? Mari kita mulakan lagi, bung muda. Adalah Allah yang baik?

Pelajar: Ya.

Profesor: Adakah syaitan baik?

Pelajar: No

Profesor: Di manakah syaitan datang dari?

Pelajar: Dari ... Allah ...

Profesor: Itu betul. Beritahu saya anak, ada kejahatan di dunia ini?

Pelajar: Ya.

Profesor: Kejahatan di mana-mana, bukan? Dan Allah tidak membuat segala-galanya. Betul?

Pelajar: Ya.

Profesor: Jadi yang menciptakan jahat?

(Pelajar tidak menjawab.)

Profesor: Apakah ada penyakit? Tidak bermoral? Kebencian? Keburukan? Semua perkara-perkara dahsyat yang wujud di dunia, tidak mereka?

Pelajar: Ya, tuan.

Profesor: Jadi, yang menciptakan mereka?

(Pelajar tidak mempunyai jawapan.)

Profesor: Sains mengatakan anda mempunyai 5 Senses anda gunakan untuk mengenalpasti dan memerhati dunia di sekeliling anda. Beritahu saya, anak, adakah anda pernah melihat Allah?

Pelajar: Tidak, tuan.

Profesor: Beritahu kami jika anda pernah mendengar Allah anda?

Pelajar: Tidak, tuan.

Profesor: Pernahkah anda merasakan Allah anda, merasai Allah, dihidu Allah anda? Pernahkah anda mempunyai sebarang persepsi deria Allah untuk kes ini.

Pelajar: Tidak, tuan. Saya takut saya tidak mempunyai.

Profesor: Namun anda masih percaya kepada-Nya?

Pelajar: Ya.

Profesor: Menurut Empirical, Protokol boleh diuji, dibuktikan, Sains mengatakan Allah anda tidak wujud. Apa kata anda mengenai ini?

Pelajar: Tiada apa-apa. Saya hanya mempunyai iman saya.

Profesor: Ya, iman. Dan yang mempunyai masalah Sains.

Pelajar: Professor, terdapat perkara yang sedemikian sebagai haba?

Profesor: Ya.

Pelajar: Dan terdapat perkara yang sedemikian sebagai sejuk?

Profesor: Ya.

Pelajar: Tidak, tuan. Tidak ada.

(Dewan kuliah menjadi sangat tenang dengan pergantian peristiwa ini.)

Pelajar: Sir, anda boleh mempunyai banyak haba, haba lebih, panas lampau, haba yang mega, kepanasan putih, haba sedikit atau tiada haba. Tetapi kita tidak mempunyai apa-apa yang dipanggil sejuk. Kita boleh mencecah 458 darjah di bawah sifar yang tiada haba, tetapi kita tidak boleh pergi mana-mana lagi selepas itu. Tidak ada perkara seperti sejuk. Sejuk adalah hanya satu perkataan yang kita gunakan untuk menggambarkan ketiadaan haba. Kita tidak boleh mengukur sejuk. Haba adalah tenaga. Sejuk tidak bertentangan dengan haba, tuan, hanya ketiadaan.

(Terdapat pin-drop senyap dalam dewan kuliah.)

Pelajar: Bagaimana pula dengan kegelapan, Profesor? Adakah terdapat perkara yang sedemikian sebagai kegelapan?

Profesor: Ya. Apakah malam jika tidak ada kegelapan?

Pelajar: Anda salah lagi, tuan. Kegelapan adalah ketiadaan sesuatu. Anda boleh mempunyai cahaya rendah, cahaya normal, cahaya terang, cahaya berkelip. Tetapi jika anda mempunyai cahaya tidak sentiasa, anda mempunyai apa-apa dan kegelapan dipanggil, bukan? Pada hakikatnya, kegelapan tidak. Jika ia, anda akan dapat membuat gelap kegelapan, tidak akan anda?

Profesor: Jadi apakah gunanya anda membuat, seorang lelaki muda?

Pelajar: Sir, pandangan saya adalah premis falsafah anda adalah cacat.

Profesor: cacat? Bolehkah anda terangkan bagaimana?

Pelajar: Sir, anda sedang bekerja di atas premis dualiti. Anda berpendapat ada kehidupan dan kemudian ada kematian, Allah yang baik dan Allah yang buruk.You are viewing konsep Allah sebagai terhingga sesuatu, sesuatu yang kita boleh mengukur. Sir, Sains tidak boleh malah menjelaskan pemikiran. Ia menggunakan elektrik dan kemagnetan, tetapi tidak pernah dilihat, lebih kurang difahami sepenuhnya salah satu. Untuk melihat kematian sebagai bertentangan hidup adalah untuk menjadi jahil tentang hakikat bahawa kematian tidak boleh wujud sebagai sesuatu yang substantif. Kematian tidak bertentangan dengan kehidupan: hanya ketiadaan itu. Sekarang beritahu saya, Profesor, adakah anda mengajar pelajar anda bahawa mereka berevolusi dari monyet?

Profesor: Jika anda merujuk kepada proses evolusi semulajadi, ya, sudah tentu, yang saya lakukan.

Pelajar: Pernahkah anda memerhatikan evolusi dengan mata anda sendiri, tuan?

(Profesor menggelengkan kepalanya dengan senyuman, mula menyedari di mana hujah akan.)

Pelajar: Sejak tiada siapa pernah diperhatikan proses evolusi di tempat kerja dan tidak dapat membuktikan bahawa proses ini adalah satu usaha yang berterusan. Adakah anda tidak mengajar pendapat anda, tuan? Adakah anda bukan seorang saintis tetapi seorang pendakwah?

(Kelas adalah dalam kegemparan.)

Pelajar: Adakah sesiapa di dalam kelas yang pernah melihat otak Profesor?

(Kelas meletus ke ketawa.)

Pelajar: Adakah sesiapa di dalam kelas yang pernah melihat otak Profesor?

Pelajar: Adakah sesiapa di sini yang pernah mendengar otak Profesor, dirasai, disentuh atau dihidu ia? Tiada siapa yang nampaknya telah berbuat demikian. Jadi, mengikut Peraturan ditubuhkan Empirical, Protokol dibuktikan, Sains mengatakan bahawa anda tidak mempunyai otak, tuan. Dengan rasa hormat, tuan, bagaimana kita kemudian mempercayai kuliah anda, tuan?

(The room was senyap. Profesor merenung pelajar, mukanya tidak dapat diduga.)

Profesor: Saya rasa anda perlu mengambil mereka pada iman, anak.

Pelajar: Itulah tuan ... Tepat! Hubungan antara manusia & Allah adalah IMAN. Itu adalah semua yang menyimpan perkara-perkara yang hidup dan bergerak.
sign, my signature

Saturday, December 8, 2012

Zoo Negara Malaysia


Aktiviti hari ini melawat Zoo Negara bersama WAn Nya. Cian anak2 duduk rumah seminggu tanpa apa2 aktiviti luar bersama Wan Nya nyer.. Ini idea Wan Nya..
Sehinggalah satu insiden yang sgt x dijangkakan. Selepas tgk persembahan Amphitheatre, kami berjalan ke aquarium ikan berhampiran.
Tibe2, kami dikejutkan dengan satu kejadian yg x disangka2kan. Tup2 dgr berdebushhhh... Tanpa tangisan kedengaran.. Nak gelak ke nak sedih.. Haha Huhu... Alif jatuh dalam air yg menjarakkan kami dgn aquarium tu... Habis basah satu badan.. Siap terduduk lagi dlm 10 sec. Tergamam jup kami bersama2 org ramai yg di sekeliling kami. Semua yg berhampiran menjauhkan diri automatik dr air tu.. Alif cepat2 diangkat dan dibawa ketepi sambil cari tpt yg ada jual baju dan seluar. Terpaksalah over bajet belikan seluar dan baju, bukan utk alif sahaja bahkan juga utk kakaknya, sofea. Mandikan alif di toilet berhampiran dan tukarkan baju dua2 sekali. Then, barulah ajak pusing2 tgk haiwan2 start from zirafah berakhir dgn tuntung. Sampai nak tutup zoo baru kami keluar haha..
Sampai gombak kami singgah Restoran Ani Sup Utara, kelaparan masing2. Kemudian singgah Petronas untuk menunaikan kewajipan. Setelah itu bawalah anak2 yang merengek2 nak naik MaryGoRound. Ada Fun Fair la pulak kat tgh2 Sri Gombak ni. Naik train, masuk GhostHouse, main tangkap itik sehingga kakak dan adik dapat 3 jenis mainan setiap orang barulah boleh ajak balik rumah.. Pening2...

p/s: seronoknya kalau ayah ada sekali.. Rindu kat ayah (offshore)..

Wednesday, December 5, 2012

Kiraan Tarik Lahir

السلام عليكم
Jom cube..
Matematik Mudah ini ♥

1. Darabkan haribulan tarikh lahir dengan 2

2. Tambahkan dengan 5

3. Darabkan dengan 50

4. Tambahkan dengan bulan kelahiran anda

5. Kemudian tolak 250

Jawapannya ??? LIKE entry ni kalau hasilnya adalah tarikh lahir anda.. xP

Credit : BoBoiBoy Kuasa Tiga Repost : -JR-JieyRules
sign, my signature